Een bouwverslag van de Tantalus Sensazione

Een DLG vleugel kun je snijden met schuim van de bouwmarkt. Deze vleugel bestaat uit 4 panelen, 2 wortelpanelen van 25cm en 2 tippanelen van 12,5cm. Over de lengte van de vleugel is boven en onder in een sleuf geschuurd waar een carbon ligger van 3x0,6mm in is verlijmd. In de aileron ligt webbing om flutter tegen te gaan.

Met heel dun dubbelzijdig tape maak ik stroken kevlar en carbon. Het kevlar wordt op de kern geplakt en zal later de scharnierlijn voor de aileron worden. De strook carbon gaat over de voorlijst van de vleugel.

Carbon weefsel op maat knippen. Deze vleugel wordt gebagged met 70g samurai spread tow weefsel.

Mylar ingerold met 24 uurs epoxy, carbon erop en meer epoxy er in rollen. Als laatste alles goed droog rollen met keukenpapier.

Vleugel lamineren onder vacuum. Het geheel gaat in een zak die vacuum wordt getrokken. In de zak komt er een laag keukenpapier, dat werkt als "breather cloth". Ik gebruik daarna een laag gaatjesfolie (blauw op de foto), dit voorkomt dat het keukenpapier op je vleugel gaat plakken. Dan de mylars met het laminaat en daartussen de schuimkern. Er zijn stukjes carbon aangebracht op de kern ter versteviging voor de aileron servo.

Alles in de zak en vacuum trekken.

Na 24 uur mag de vleugel uit de zak, altijd een mooi moment!

Gewicht valt niets tegen. Alleen is de werpkant weer net iets zwaarder dan de niet werpkant, andersom heb ik liever want aan de werpkant komt nog een werpstif van 1-2g.

Overtollig weefsel wegschuren van de voor- en achterlijst.

Begint al ergens op te lijken.

Zolang de vleugels nog niet aan elkaar zijn verlijmd zijn ze handelbaar en dus tijd om voorbereidend werk te doen. Als eerste de ailerons. Ik prik 2 spelden door de ailerons zodat de hoekpunten boven en onder identiek zijn. Aan de onderkant inschuren met een dremel slijpschijfje tot op t kevlar, andere kant insnijden, omklappen en schuren tot de aileron voldoende omhoog kan.

De aileron servo's komen in de vleugel. 2x meten, 1x goed uitsnijden.

Met de dremel een mooi gat maken.

De 8mm kst servos passen met gemak.

Een doorvoer maken voor de servo kabels naar de romp. Ik prik eerst een gaatje door het schuim met een stuk staaldraad waar een puntje aan is gevijld. Ik maak dit gaatje daarna groter met een rattenstaartje.

In deze kist ga ik topdrive maken. Eerst weer goed uitmeten en met een staaldraadje een gaatje prikken naar de servo.

Gaatje iets groter maken met een rattenstaartje.

V stelling schuren. Om de vleugel op de romp te kunnen schroeven moeten er hardpoints in. Bij de hardpoints de vleugel uithollen.

Het moment is aangebroken om de vleugels aan elkaar te lijmen. Een papje van epoxy, microballoons en carbonsnippers gemaakt om de hardpoints op te vullen en de vleugels aan elkaar te lijmen.

Ik plak de vleugels eerst op hun kop aan elkaar met tape, daarna omdraaien, openvouwen, volkwatten en weer dichtvouwen.

Nadat de 2 vleugels aan elkaar zijn gelijmd gaat er een strookje carbon over de naad. Ik gebruik een bakmat van silicone, schuim en veel gewicht om de zaak aan te drukken.

Gaten voor de rompbevestiging afgetekend en in door de vleugel geboord. Begint al ergens op te lijken.

En een gat onderin de vleugel gedremeld voor de kabels. Pfff wat een werk weer.

D47 servo in de romp gelijmd en een single pull aansturing naar het stabilo gemaakt. En een gat in de romp waar de servokabels uit de vleugel komen.

En weer verder met de topdrive. Heveltjes uit een plaatje carbon (20 laags 150g). Heveltjes van de servo ingekort en een gaatje geboord zo dicht mogelijk bij de as.

Sleufje in de aileron gemaakt waar het heveltje moet komen.

Stuurstangetjes op maat maken (1,5mm staal).

Het stuurstangetje heeft aan een kant een Z en aan de andere kant een L. De Z gaat door het heveltje in de aileron waarna het stuurstangetje door het eerder gemaakte gat gaat naar de servobay gaat en het heveltje vast wordt verlijmd in de aileron.

Servokabels verlengen.

De servos vastlijmen met 5min epoxy vermengd met microballoons. Ik prik de stuurstang door de servohevel en roteer dan de servo op zijn plek. Het stuurstangetje blijft op zijn plek door een klein plaatje triplex dat in de servobay is verlijmd.

De stukjes huid die er eerder uit zijn gesneden gaan er weer op hun plek met een stuk doorzichtig tape.

Gat voor de werpstift. De werpstift wordt verlijmd met een papje van 5min epoxy en carbon snippers.

Kielvlak en stabilo van 26g Carboline uit de mal.

Twee plastic buisjes die verlijmd zijn in de romp zorgen er voor dat de antennes niet doorschuren tegen de carbon romp.

Accu en ontvanger er in en het zwaartepunt op orde brengen met wat plaatjes lood in de neus.

Klaar...